Početak terenske nastave

U rujnu smo započeli s održavanjem praktičnog dijela tečaja, tijekom kojeg će polaznici edukacije obići sedam arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj i tako steći konkretna znanja o arheološki koncipiranom turističkom vođenju. Prvi na redu bio je park Andautonija kod Ščitarjeva koji su nam predstavile Dora Kušan Špalj i Nikoleta Perok iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Arheološki park otvoren je 1994. godine,  a na površini od 5000 m2 prezentiran je dio gradske četvrti koja se sastoji od ulica i monumentalnih zgrada izgrađenih u razdoblju od 2. do 4. stoljeća. Uz lokalitet se nalazi i interpretacijski centar u kojem je postavljena interaktivna izložba “Rimski mirisi”. Na lokalitetu se mogu razgledati i kopije najznačajnijih kamenih spomenika nađenih na prostoru Ščitarjeva, čiji se originali čuvaju u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Polaznici su se informirali o različitim edukativnim aktivnostima muzeja te načinima na koje se obilazak može prilagoditi svim dobnim skupinama i interesima posjetitelja, osobito zahvaljujući radionicama o svakodnevnom životu u rimskom gradu.